Sestre
Dobri sv. Ivane Krstitelju, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi, obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo.
  • Register

Sestre

Sestre franjevke u župi Podhum

sestre franjevke

 

Godine 1966. na poziv župnika fra Miroslava Vrgoča započinje djelovanje Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije. Prva sestra koja je poslana na našu župu je s. Metodija Kurbaša, a nekoliko mjeseci kasnije u našu župu dolazi s. Koleta Lijović.

 

Prema ugovoru iz 1971., potpisanom od župnika fra Miroslava Vrgoča i provincijske predstojnice s. Marije Klicić, tri sestre stavljene su na raspolaganje za rad u domaćinstvu župne kuće, kuhanje, pranje, krpanje i glačanje rublja za sve članove kuće, kao i crkvenog rublja, čišćenje prostorija izvan klauzure, obrađivanje vrta, a osobito uzgajanje cvijeća za potrebe crkve, te hranjenje i uzgajanje peradi.

 

Ipak su u župi djelovale dvije sestre sve do 1982. kada je u župu poslana i treća sestra. Od 1982. u župi uglavnom djeluju tri sestre. Iznimno su u kraćem razdoblju za sve poslove u ovoj župi bile raspoređene dvije sestre.

 

Župnik fra Miroslav 10. srpnja 1973. piše našoj Provincijskoj upravi u Sarajevo kako su se sestre zdušno uklopile u sav rad u kući i u župi. Preuzele su sve poslove u domaćinstvu župne kuće. Crkva je bila u gradnji pa su redovito kuhale i za radnike. Katehistica uz sav svoj katehetski posao radi i ostale poslove u kući, a druga sestra uz svoj redovni posao u kuhinji, kući, bašči pomaže sestru svugdje i uspješno polaže osmoljetku. Dobrotom župnika fra Miroslava tri kandidatice završavale su u ovom stanu osnovnu školu.

 

Nakon demokratskih promjena otvara nam se novo područje djelovanja, sestra katehistica osim poučavanja u župnoj zajednici, a sve do prije dvije godine sviranja i vođenja crkvenog pjevanje, poučava i vjeronauk u školi. Danas na župi djeluju dvije sestre.

 

Da su sestre ostavile neizbrisive tragove u vjerskom i društvenom životu cijelog livanjskog kraja, pa tako i ove župe, svjedoče i mnoga duhovna zvanja. Nemali broj djevojaka je krenulo putem nasljedovanja Krista u posvećenom životu, nadahnjujući se i mnogim životnim primjerima sestara koje su djelovale u ovim krajevima. Iz bogatstva duhovnih zvanja, dvije sestre iz ove župe obnašale su službu provincijske predstojnice Bosansko-hrvatske provincije.

 

 

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme-svakim radnim danom

8:00-12:00

Raspored svetih misa

Radnim danima
07:30-jutarnja misa 
Nedjeljom i blagdanima

09:00-rana misa
11:00-pučka misa

Mjesečne pobožnosti

Svakog 20. u mjesecu na Rešeterici molimo krunicu, slavimo sv. Misu i Euharistijsko klanjanje.

Svakog 24. u mjesecu u župnoj Crkvi molimo krunicu, slavimo sv. Misu i Euharistijsko klanjanje.

Kontakt

Adresa:

RKT. ŽUPNI URED
SV. IVANA KRSTITELJA - PODHUM
80209 PODHUM
BiH LIVNO

Tel.: +387 (0) 34 245 336

Fax: +387 (0) 34 245 766

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žiro-račun župe: Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum

15 49 21 200 18 72 512

INTESA SAN PAOLO BANKA